uitgaan

Tien tips voor Festival Onderstroom

VLISSINGEN – Van donderdag 10 juli tot en met zondag 13 juli is Vlissingen dé plek voor muziek, straattheater, theatervoorstellingen, stunts en meer. Dan wordt Festival Onderstroom, het straatfestival van Vlissingen gehouden. Ben je van plan om naar het festival te gaan? Wij geven wat tips.

Webcam

Wil je Onderstroom vanuit je huiskamer beleven? Kijk hier live mee op het Bellamypark.

Onderstroom in 20 sec.

De Cultuurwerf heeft zelf een teaser op YouTube geplaatst. Nog nooit op Onderstroom geweest? Dit is het festival in 20 seconden.

1. Festival Starter

Donderdag 11 juli, 17.00 – 19.00 uur, Bellamypark
€5

Lukt het je om donderdagmiddag 17.00 uur op het Bellamypark te zijn? Neem dan de Festival Starter. Voor €5 mag je als voorproefje bij de verschillende voorstellingen op het Bellamypark naar binnen.
De start van het festival in 2013:

2. Baciamolemani

Donderdag 11 juli , 22.00 uur, Oude Markt
Gratis

De openingsact van het festival is de Siciliaanse band Baciamolemani. Donderdag 10 juli spelen de muzikanten op de Oude Markt en dat moet wel een Festa worden. Twee jaar geleden was de band te gast op de Gentse feesten en daar mogen ze dit jaar terugkomen. Bovendien heeft Baciamolemani nummers opgenomen met La Pegatina, de feestband uit Spanje. Bezoek donderdagavond dus de Oude Markt om meteen in de stemming te komen. Benieuwd waar de bandnaam vandaan komt? Baciamolemani is een Siciliaanse uitdrukking, gebruikt om een contrast te vormen met de negatieve stereotypering van Sicilië en de maffia. Het betekent zoiets als ‘we kussen elkaar de handen’. Op de site van de band kun je twee studioalbums downloaden, de Italianen zijn ook op Spotify te beluisteren. Festa! Festa! Festa!

Baciamolemani op Spotify:

 

3. Gluren

Donderdag 10 t/m zondag 13 juli, Bellamypark
€7,50

Altijd al eens bij anderen thuis binnen willen kijken? Tijdens de wandeling Gluren krijg je de kans! Theatermaker Lieke Benders neemt je mee naar vijf woningen in de binnenstad van Vlissingen. Gluren is genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs, een prijs ter stimulering van jong theatertalent.

Eerder was Gluren te zien in Molenbeek:

4. Nachtstroom

Vrijdag 12 en zaterdag 13 juli, De Piek
Gratis

De mooiste party is een afterparty. Dat is ook op Onderstroom zo. Vrijdag 11 en zaterdag 12 juli moet je in De Piek zijn voor Nachtstroom. Bijzondere optredens en ontmoetingen in het poppodium van Vlissingen.

Video van Nachtstroom in 2012:

Nachtstroom in 2013:

 

5. Landvaart

Donderdag 10 t/m zondag 13 juli, vanaf standbeeld Michiel de Ruyter
€5

Ga met een bootje naar zee door de Vlissingse straten. Deze tocht mag natuurlijk niet ontbreken op een tiplijstje van Hart van Vlissingen. Beeldend kunstenaar en theatermaker Peter Zegveld neemt je in zijn boottocht mee naar bekende en onbekende Vlissingse plekken. Beleef de havenstad vanuit een bootje!

Afbeelding via festivalonderstroom.nl

6. Havenrevue Santa Rosa

Donderdag 10 t/m zondag 13 juli, Bellamypark
€3

Op het Bellamypark vind je tijdens Festival Onderstroom een oud, bruin havencafé, genaamd Santa Rosa. Vlissingen is natuurlijk de perfecte locatie voor zo’n kroeg. Wat kun je verwachten in de kroeg? Als je op de website van Santa Rosa kijkt, lijkt het een circus te worden met tango-muziek en smartlappen. Die combinatie klinkt veelbelovend.

7. Grand Café

Donderdag 10 t/m zondag 13 juli, Bellamypark
Gratis

Van het ene café naar het andere. Dit groots café is met één vierkante meter de kleinste bruine kroeg ter wereld. Het ziet er uit als een authentiek Vlaams volkscafé met sportbekers en spreuken. In dit café mag ook gerookt worden!  Je kunt in de kroeg niet terecht voor een cocktail of een wijntje. De uitbater schenkt alleen bier en jenever.

Op de site van Grand Café staat ook een uitdaging:

Het grootste bezoekersaantal staat op naam van een bende zotte spanjaarden die er in geslaagd zijn om er met 9 in te kruipen. Wie doet beter?

8. Virtual Photo Bubble

Donderdag 10 t/m zondag 13 juli, Bellamypark
Gratis

Hoe vet is het om de foto’s die je op Onderstroom hebt gemaakt niet alleen op Instagram en Facebook te bekijken, maar ook op een grote bol op het Bellamypark. Via een app plaats je je eigen foto’s op de Virtual Photo Bubble. Samen met de foto’s van andere festivalbezoekers wordt het één groot virtueel kunstwerk. Na het festival blijven de foto’s te zien op het Bellamypark.
> Uitleg over het plaatsen van foto’s.

Foto via festivalonderstroom.nl

 

9. Internationale straattheaterdag

Zaterdag 12 juli, binnenstad Vlissingen
Gratis

Op zaterdag 12 juli moet je in de binnenstad van Vlissingen zijn voor straattheater! Acts uit verschillende delen van de wereld geven in Vlissingen acte de présence. Bekijk op de website van Festival Onderstroom de acts die op Internationale Straattheaterdag te zien zijn.

Internationale Straattheaterdag in 2013:

 

10. The Perfect Pitch

Zondag 13 juli, Dijktheater
€3

De perfecte afsluiting van het festival. Doorlopende voorstellingen van verschillende internationale artiesten, zondag 13 juli op het Dijktheater. Op de website van Onderstroom een overzicht van de verschillende acts die te zien zijn.
Voorstelling dijktheater in 2013:

Programmaboekje

Op deze pagina hebben we tien tips onder elkaar gezet, maar we hadden dit aantal met gemak kunnen verdubbelen. Kijk voor meer informatie en het programma-overzicht op officiële website van Onderstroom of koop voor €1 een programmaboekje bij de winkel in de Lange Zelke (foto) of  bij Brasserie Jong, The Foodcompany of Primera.