historie

Bakje erwtensoep en broodje kroket: nostalgische beelden van de tocht op de veerboot

Een bakje erwtensoep en broodje kroket: voor veel Vlissingers zijn die etenswaren onlosmakelijk verbonden met een tocht op de PSD-veerboot. Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat de laatste boot naar Breskens voer.

Foto:
Zeeuws Archief, Fotocollectie Vlissingen, nr 36336

Veel Zeeuwen hebben nog herinneringen aan de tocht naar de overkant. Die zorgde af en toe ook voor frustratie: het kon zomaar gebeuren dat de boot voor je neus vertrok en je dus nog even moest wachten. Maar wanneer je ook opstapte, meestal lag er wel een kroket op een warmhoudplaat klaar.

De laatste boot naar de overkant vertrok op 15 maart om 00.20 uur uit Breskens, meldt PSDnet.nl. Erwin van Liere uit Cadzand was de laatste passagier. Eten werd niet meer in het restaurant verkocht, “maar we hebben wat gedronken en nog even op het dek gestaan”, vertelt de laatste passagier op Omroep Zeeland radio.

Voor iedereen die even terug in de tijd wil gaan, zijn er nog beelden van de laatste dag op de boot van Vlissingen naar Breskens. De maker waarschuwt wel: “De opnames zijn uit de hand en vaak lopend gemaakt, dus de beelden zijn vaak wat onrustig. Ook is er niets bijgewerkt of veranderd.”

Nog niet genoeg van de beelden? De filmmaker heeft meer materiaal van de laatste overtocht gemaakt:

Een week voor het einde van de PSD-veerdienst, besteedt het programma Netwerk aandacht aan de tocht naar de overkant en de aanleg van de Westerscheldetunnel.

Verder terug in de tijd? Dit zijn beelden uit de jaren 80.