Winkels in Vlissingen

Voor een goede fles wijn moet je bij VitaNova zijn

Met hun wijn- en delicatessenzaak zitten ze dit najaar alweer 10 jaar in de Walstraat. Elly is VitaNova (oftewel het nieuwe leven) begonnen. Herman werkt sinds 2 jaar fulltime mee in de zaak.

Elly en Herman van VitaNova
Elly en Herman van VitaNova

Na 25 jaar bij een bank te hebben gewerkt, was het voor Elly tijd voor iets nieuws. “Ik ben altijd al een wijnliefhebber geweest en na mijn tijd bij de bank heb ik nog in de horeca en in een wijnwinkel in Middelburg gewerkt. Tot Herman op een dag zei: waarom begin je zelf niet een wijnwinkel? Ik had daar eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik ben een opleiding vinoloog gaan doen en zo gezegd, zo gedaan.”

Wijn moet je proeven

Want een wijnwinkel beginnen is één ding, maar je moet mensen natuurlijk ook adviseren. “Er is één vinoloog opleiding in Nederland en die duurt een jaar. Daar heb ik alles over wijnen geleerd. Als we inkopen, moeten we uiteraard ook proeven. Dan proef je soms wel 60 wijnen op een dag. En nee, die drink je dus niet allemaal op zoals sommige misschien denken”, zegt Elly lachend.

VitaNova in Vlissingen
VitaNova in Vlissingen

Op een gegeven moment leer je ook hun smaak kennen.

“We hebben veel vaste klanten en als we een dag gaan proeven zeggen we vaak tegen elkaar: dit wijntje is wat voor die en die. En die nemen we dan mee. Op een gegeven moment leer je ook hun smaak kennen”, vertelt Herman.

Voor 5 euro heb je al een mooi wijntje bij Vitanova wijn&delicatessen, maar voor de liefhebbers is er bijvoorbeeld ook een port uit 1964 van 200 euro  Vrijdag 28 en zaterdag 29 april is er een voorjaarsproeverij in de winkel. Je kunt van 13.00 tot 17.00 uur binnenlopen en komen proeven.