algemeen

Zo beperken we de meeuwenoverlast in Vlissingen

Het broedseizoen van de meeuwen komt er weer aan. De vogels horen bij de stad, maar kunnen ook vervelend en agressief zijn. Het is soms oppassen geblazen als je met een ijsje of rookworst door de stad loopt. Wat kunnen we doen om de meeuwenoverlast in Vlissingen te beperken?

Ideale plek

Vlissingen is met het strand, de boulevard en de binnenstad een ideale plek voor meeuwen. Voor steeds meer inwoners zorgen de vogels voor (geluids)overlast. In de binnenstad bijvoorbeeld krijsen meeuwen op maandagochtend de buurt bij elkaar omdat ze eten zoeken. Bovendien krauwen ze vuilniszakken open, waardoor iedereen ziet wat je eerder deze week hebt gegeten.

Meeuwen in Vlissingen

Afval niet te lang op de stoep

Het lijkt voor de hand liggend, maar probeer geen afval op straat te gooien. Gooi het in de prullenbak! Geen ondergrondse container in je wijk? Zet je afval zo kort mogelijk voordat de vuilniswagen komt op de stoep.

Voer geen meeuwen

Meeuwen hebben geen friet, brood, etc. nodig om te overleven. Natuurlijk voedsel, zoals insecten en krabben past beter bij meeuwen. Het is dus niet nodig om ze te voeren, hoe leuk dat ook kan zijn. Bovendien komt ander ongedierte zoals ratten op de overgebleven resten af en dat is ook niet echt fijn.

Voorkom een nest op je dak

Heb je een plat dak en last van meeuwen? Leg dan bijvoorbeeld een vogelnet neer (net wat over het dak gespannen wordt) of een vogelverjager (sommige werken met lichtflitsen, andere maken geluid). Je kan ook een naaldstrip op je dak leggen. Dit is een strip met pinnen en zorgt ervoor dat vogels niet op je dak kunnen landen. Verwijder het nest nooit. Meeuwen zijn een beschermd diersoort en je kan een hoge boete krijgen. Ook het verwijderen van eieren is strafbaar. Heb je broedende meeuwen op je dak? Neem dan contact op met de gemeente of woningbouwvereniging.

Op een aantal plekken in Vlissingen kun je deze poster zien: geen meeuwen voeren a.u.b.

Meeuwen in Vlissingen

 

Hoofdfoto: Bert Knot