algemeen uitgaan

Vijf tips voor Open Monumentendag in Vlissingen

VLISSINGEN – Zaterdag 13 september is het Open Monumentendag in Vlissingen. Verschillende monumenten zijn toegankelijk voor publiek. Wij geven vijf tips voor deze dag.

1. Kanonschieten vanaf Rondeel

Om 13.30 uur laat schietsportvereniging ‘de Fles’ de kanonnen bulderen vanaf het Rondeel (gelegen tussen de Voorhaven en de Jachthaven). Een waar spektakel!

 

2. Sint Jacobskerk beklimmen

Naast verschillende activiteiten die deze dag in de St Jacobskerk georganiseerd worden, kunt u de toren tijdens Open Monumentendag beklimmen voor 1 euro. Let wel op: het is best een klim en het trappengat is smal. Maar dan heb je wel een mooi uitzicht over Vlissingen!

Wist je dat?
– De Sint Jacobskerk sinds de zomer nieuwe verlichting heeft? De kerk staat nu elke avond in de schijnwerpers.
– Michiel de Ruyter in de Sint Jacobskerk gedoopt en getrouwd is? Daarom is er in 1957 in de kerk een glas-in-loodraam aan hem gewijd.

Uitzicht vanaf St. Jacobstoren tijdens Open Monumentendag 2013

Uitzicht vanaf de St. Jacobstoren

3. Rondleidingen op het Scheldekwartier

De Machinefabriek, Timmerfabriek en het Hoofdkantoor van de Schelde zijn te bewonderen tijdens rondleidingen die worden georganiseerd door Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen. De drie rondleidingen met authentieke DAF truck starten bij het gebouw ‘de Verbandkamer’ om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.30 uur en duren ongeveer 1,5 uur. Hier kun je je ook inschrijven voor een rondleiding. Aanmelden kan ook van tevoren via scheepsbouwgeschiedenisvliss@gmail.com.

 

4. Oranjemolen & bunker bezoek

De Oranjemolen maakt onderdeel uit van het opnieuw ingerichte landingsgebied. In 1944 landden de geallieerden legers naast de Oranjemolen. De molen is deze dag open voor bezichtiging. Speciale borden geven informatie over de strijd in november 1944. In de molen wordt het verhaal van de bewoner getoond. De bunker naast de Oranjemolen is in 1942 gebouwd en is voorzien van een pantserstalen observatiekoepel voor een periscoop. De bunker is nog volledig ingericht en vertelt het verhaal van de bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wist je dat?
– De Oranjemolen de dichtst bij zee staande molen van Nederland is?
– In het muZEEum een wandelroute te koop is over het herdenkingsgebied? Historisch beeldmateriaal, anekdotes en gedichten van Wim Hofman brengen de geschiedenis van Vlissingen tijdens WOII weer tot leven. De gids is te koop voor € 7,50.

 

5. Gratis mee met de oldtimer schoolbus

Een ritje mee langs de monumenten in de Walcherse gemeenten? Er rijdt een (gratis) oldtimer schoolbus tussen Veere en Vlissingen (via Middelburg). Je kunt wachten bij de speciale bushaltes. In Vlissingen wordt gebruik gemaakt van de halte van de Zonnetrein aan het de Ruyterplein (Bellamypark bij de Koopmanshaven). Vertrek: 10.00, 13.00 en 15.00 uur.

 

Bekijk ook de brochure van Monumentendag door de drie gemeenten op Walcheren en de website van Open Monumentendag.